Ce este un program de emisii de gaze cu efect de sera (GES)

Vizualizari: 5779

Ce este un program de emisii de gaze cu efect de seră (GES)?

Programul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) stabilește un set de reguli pentru determinarea eligibilității proiectului, cuantificarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și emiterea de certificate de carbon.

VCS este printre cele mai utilizate programe în piața voluntară globală. VCS se bazează pe patru elemente de bază pentru a garanta asigurarea calității:

1. Principiile și cerințele de asigurare a calității sunt stabilite în standardul VCS

Principiile și cerințele de asigurare a calității sunt conforme cu cele mai bune practici la nivel mondial. Proiectele trebuie să respecte cu strictețe toate cerințele din standardul VCS pentru a asigura faptul că atât reducerile de emisii de gaze cu efect de seră (GES) cât și generarea de certificate de carbon sunt reale, utile și verificate de o a treia parte. Citeste despre principiile VCS de asigurare a calității (link).

2. Metodologiile elaborate și aplicate asigură o contabilizare robustă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în scenariile specifice fiecărui proiect.

Metodologiile VCS necesitate de fiecare proiect în parte îndeplinesc criteriile specifice de eligibilitate și urmează protocoale pre-aprobate pentru cuantificarea reducerii  sau absorbției emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). VCS permite de asemenea participanților la piața carbonului dezvoltarea de noi metodologii, utilizând abordări inovatoare care să reflecte rezultatele celor mai noi cercetări în domeniu. Citește mai multe despre metodologiile de validare/verificare (link)

3. Auditul independent asigură faptul că toate reducerile sunt verificate/validate în mod profesionist de o a treia parte.

Conform VCS, toate reducerile de emisii de gaze cu efect de seră (GES) și certificatele de carbon sunt profesional verificate de către organisme aprobate de validare / verificare (VVBs). Citiți despre validare / verificare (link)

4. Un sistem de registru transparent care asigură faptul că certificatele de carbon sunt unice și pot fi urmărite on-line

VCS oferă un sistem de registru securizat pentru emiterea și urmărirea transparentă a fiecărei unități de carbon verificate (VCU). VCS oferă un sistem unic de registre multiple care poate fi extins pe noi piete. Citiți despre Sistemul de Registru VCS (link)

Comisiile de experți VCS formate din lideri la nivel mondial în cuantificarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) colaborează permanent pentru a dezvolta cerințele standardului VCS, asigurându-se în acest fel că îndeplinesc sau chiar depășesc cerințele acestuia la nivel mondial.