Ce este amprenta de carbon

Vizualizari: 4323

Termenul „ amprentă de carbon” a fost introdus în 1992, de către William Rees, și se referă la cantitatea totală de gaze cu efect de seră , măsurată în tone de CO2, produse direct sau indirect ca urmare a desfășurării acțiunilor umane.
CO2 este un gaz cu efect de seră responsabil pentru încălzirea globală.

Când mergi cu mașina, motorul generează CO2 funcție de combustibilul folosit, tipul mașinii și distanța parcursă; când îți încălzești casa cu gaze, curent electric sau cărbune, generezi de asemenea CO2; când folosești curentul electric, când gătești, etc. – se crează de asemenea anumite cantități de CO2. Amprenta ta este dată de suma emisiilor de CO2 induse de acțiunile tale, într-o perioadă dată de timp. De obicei, această amprentă individuală se calculează pentru un an. Uneori amprenta de carbon este exprimată în carbon, în loc de dioxid de carbon, prin aplicarea unui factor de 0,27 (1.000kg CO2 echivalează cu 270 kg carbon). Amprenta individuală de carbon este un instrument foarte puternic pentru înțelegerea impactului pe care comportamentul fiecarui individ îl are asupra încălzirii globale. Mulți oameni sunt socați când află cantitatea de CO2 generată de activitățile lor.

Știati că…

- media globală a amprentei de carbon este de 4.000 kg/an/persoană în prezent ?
- media amprentei de carbon, pentru țările industrializate, depășeste 11.000 kg/an/persoană ?
- amprenta de carbon maximă admisă pentru o dezvoltare durabilă este de 2000kg/an/persoană ?

- în studiul realizat de World Resources Institute (WRI) în 2002, SUA conducea detașat cu 5773 milioane tone CO2/an, urmată de China cu 3783 milioane tone CO2/an și Rusia cu 1534 milioane tone CO2/an. România se situa pe locul 22 , cu 95 milioane tone CO2/an.

- în privința emisiilor de CO2/persoana/an, pe primul loc în 2002 era Luxemburg cu 21.6 tone/persoană/an, urmat de SUA cu 20 tone/persoană/an și Australia cu 17 tone/persoană/an.

 

Pentru a contribui personal la stoparea încălzirii globale, calcularea și monitorizarea permanentă a amprentei individuale de carbon este esențială.