Amprenta personala de carbon

Vizualizari: 3763

Instrumentul care masoară cantitatea de CO2 produsă se numește „calculator de carbon” și poate fi găsit pe mai multe site-uri specializate sau poate fi descărcat pentru a fi folosit și off-line.
Acest „calculator” folosește răspunsurile date de tine la o serie de întrebări legate de obiceiurile și comportamentele tale și ale familiei tale (consum de energie, mijloace de transport, modalități de încălzire a locuinței, obiceiuri alimentare, călătorii, managementul deșeurilor, etc).
Aceste obiceiuri și comportamente sunt cuantificate, fiind stabilit echivalentul de CO2 generat de fiecare dintre activitățile tale zilnice acasă și la servici, pe stradă sau în concediu, etc.
Prin însumarea cantităților de CO2 generate de fiecare activitate în parte, se stabilește cantitatea totală de CO2 pe care o generezi, direct sau indirect, adică „amprenta de carbon” personală.
Rezultatul este exprimat în tone de CO2/an, dar și sub formă de grafic, compus din mai multe părți distincte, ce reprezintă cantitatea de CO2 generată de fiecare dintre activitățile noastre.
Poți astfel să vezi care din activitățile tale duce la cele mai mari emisii de CO2, și să afli astfel în ce domenii trebuie să acționezi pentru a putea să-ți reduci amprenta de carbon. Observi astfel că măsurarea amprentei de carbon este utilă și pentru activitățile viitoare.
Măsurătoarea se poate face pentru o țară, pentru o regiune, pentru un oraș, pentru o companie, pentru o locuință, pentru fiecare persoană în parte, sau chiar pentru fiecare produs. Cantitatea de CO2 generată direct sau indirect pentru producerea, transportul și distribuția produsului este inscripționată pe eticheta produsului, reprezentând amprenta de carbon a acestuia.
Amprentele cu cantități ridicate de carbon sunt dăunătoare sănătății și mediului.

Exemple de acțiuni simple care adaugă un kg de emisii CO2 la amprenta ta:

- transport public cu autobuzul sau trenul pe 10 km
- mers cu mașina 6 km (consum mediu 7%)
- zburat cu avionul 2.2 km
- lucru la calculator 32 h (60 watt consum)
- generarea a 5 pungi plastic
- generarea a 2 peturi plastic
- producerea a 1/3 dintr-un hamburger (DA, producerea unui hamburger generează 3 kg CO2 !)